Πώς επιλέγω τιμόνι δρόμου?

Πώς επιλέγω τιμόνι δρόμου?

Το τιμόνι ως εξάρτημα ενός ποδηλάτου είναι μείζονος σημασίας για τον καθορισμό της σταθερότητας και του χειρισμού του και όχι απλά ένα μέρος για να στερεώσουμε τις μανέτες των φρένων και τα χειριστήρια ταχυτήτων.

Μια καλά προσαρμοσμένη ρύθμιση του τιμονιού προσφέρει ώρες άνετης οδήγησης ενώ σε αντίθετη περίπτωση πιθανόν να υποφέρουμε από πόνο στον αυχένα, τον ώμο και χαμηλά στην πλάτη.

Επιλογή πλάτους

Για τη σωστή επιλογή τιμονιού για το ποδήλατό σας, σας συνιστούμε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω.
Έχει γίνει μεγάλη αναφορά στη σημασία του πλάτους των ώμων σε σχέση με το πλάτος του τιμονιού. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει μαγική συνταγή, η οποία να βασίζεται στις διαστάσεις του σώματος. Το “πρότυπο” μετράμε το πλάτος των ωμοπλάτων μας και παίρνουμε το ίδιο πλάτος τιμόνι, δεν ισχύει, ειδικά για τον μέσο ποδηλάτη που δεν προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την αεροδυναμική και την αποτελεσματικότητα σε βάρος της άνεσης.

Υπάρχουν δύο σχολές πάνω σε αυτό το θέμα.

Η μία λέει ότι ένα πιο φαρδύ τιμόνι μας δίνει καλύτερο έλεγχο και ανοίγει το στήθος για ευκολότερη αναπνοή (όπως και με το τιμόνι ποδήλατου βουνού).

Η άλλη λέει ότι ένα ελαφρώς στενότερο τιμόνι ανοίγει τους ώμους και την πλάτη μειώνοντας την έντονη προσπάθεια και τη μυϊκή κόπωση και δίνοντας πιο αεροδυναμικό αποτέλεσμα.

Επιλογή REACH

Ένα compact τιμόνι είναι προτιμότερο από ένα άλλο με μακρύ REACH.

Αυτό επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στα χειριστήρια κατά την οδήγηση στα HOODS, καθώς και βελτιωμένο χειρισμό, καλή στάση του κορμού και εύκολη πρόσβαση στις μανέτες των φρένων κατά την οδήγηση στα DROPS.

Οι νέοι ποδηλάτες είναι προτιμότερο να ξεκινούν με ένα ίδιο ή και ελαφρώς φαρδύτερο από τους ώμους τους τιμόνι, επιδιώκοντας τη σταδιακή μείωση του πλάτους παράλληλα με τη βελτίωση των ικανοτήτων τους.

Τοποθέτηση των HOODS

Σε ότι αφορά τα HOODS, αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να υπάρχει μια συνεχής, επίπεδη επιφάνεια από το REACH του τιμονιού.

Η μετάβαση από την επιφάνεια REACH / HOODS πρέπει είναι ένα βαθμό ή δύο πιο ψηλά από την οριζόντια παράλληλη με το έδαφος θέση. Αυτό επιτρέπει μια καλή συνέχεια για το χέρι και βάζει τους καρπούς σε μια πολύ πιο φυσική θέση όταν φτάνουν τα χειριστήρια.

Ποιο υλικό να διαλέξω?

Αναφορικά με το υλικό κατασκευής τους, τα τιμόνια από ανθρακόνημα αποτελούν αφενός θέμα συζήτησης στον καφέ, αφετέρου είναι ο εφιάλτης του αναβάτη στις πτώσεις.

Παράλληλα, τα τιμόνια με εσωτερική καλωδίωση είναι ο πονοκέφαλος των μηχανικών διότι οι σφιχτές καμπύλες στη δρομολόγηση της ντίζας έχουν ως αποτέλεσμα την όχι άμεση ανταπόκριση.

Συνοψίζοντας, η επιλογή του τιμονιού πρέπει να γίνεται με γνώμωνα την ασφάλεια και την άνεση του αναβάτη καθώς και την λειτουργικότητα και όχι με βάση την τελική εικόνα του ποδηλάτου.

Η ατομικότητα μπορεί να εκραστεί καλύτερα μέσω της ένδυσης (ρούχα, κάλτσες, παπούτσια κλπ) και όχι με εξαρτήματα που επηρεάζουν την άνεση και την ασφάλεια.

Σχετικά άρθρα